Huidproblemen door stress!

Huidproblemen door stress!

Bij huidproblemen wordt er vaak gekeken naar het product dat men gebruikt en of er misschien sprake is van een allergie of reactie op het desbetreffende verzorgingsproduct. Dit is natuurlijk goed om te doen. Maar vaak onderschatten we de andere factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van huidproblematiek. Vooral wanneer iemand al een tijdje gewend is aan hetzelfde verzorgingsritueel en productgebruik, maar ‘ineens’ een huidreactie krijgt of een ander huidbeeld. Dan is het goed om ook andere factoren te onderzoeken die hieraan ten grondslag zouden kunnen liggen.

Wat doet stress met je huid?

In zijn algemeenheid: wat gebeurt er met je lichaam wanneer je onder (langdurige) stress staat? Stress is een opgebouwde spanning op een trigger waarop wij denken dat we ons systeem van opperste paraatheid aan moeten zetten. Dit kan werkelijk van alles zijn en waar de één stress van ervaart, zal de ander dit niet hebben. Dit systeem hebben wij van moeder natuur meegekregen om in geval van nood de juiste actie snel te kunnen ondernemen om te kunnen overleven. We staan dus in tijden van stress eigenlijk op constante spanning in afwachting op het signaal voor actie en reactie. Vaak blijft dit signaal echter uit en blijven we de trigger tegenkomen die ons systeem hiervoor in werking zet. Een vicieuze cirkel dus en een uiterst vermoeiende situatie. Vaak is het erg lastig dit los te laten.

Wat kun je eraan doen?

We weten dat dit voor lichamelijke spanningen en ongemakkelijkheden kan zorgen zoals hoofdpijn, nek- en schouderklachten, maar wat is het effect van langdurige stress op de huid? En beter, wat kun je er aan doen?

Je huid vormt de eerste bescherming tegen virussen, bacteriën, microben en giftige stoffen. Een gezonde huid werkt als een buffer en biedt van zichzelf tot op bepaalde hoogte een bescherming tegen bacteriën, luchtvervuiling, UV-straling en andere invloeden van buitenaf. Des te meer reden dus om zuinig te zijn op deze eerste beschermlaag van je lichaam en deze goed te verzorgen. Wanneer je lichaam in een opperste staat van paraatheid verkeerd, heeft het alle energie nodig voor een eventuele dreigende situatie. En zal het dus minder energie sturen naar andere systemen die op dat moment niet een noodzakelijke functie te vervullen hebben. Dit betekend dat stofwisselingsprocessen zoals je spijsvertering, maar ook de stofwisselingsprocessen in je huid hierdoor op een lager pitje komen te staan. Daardoor is je huid vatbaarder voor bacteriën en ontstekingen en is minder goed in staat zich te herstellen. En dit merk je dan ineens aan droge plekjes, jeuk, een teveel of te weinig aan talgafscheiding, droogtelijntjes, huidproblemen zoals psoriasis, eczeem en bijvoorbeeld acne.

Bij stress komen ook stresshormonen vrij, zoals cortisol. Nu weten we dat hormonen ook hun effect en uitwerking kunnen hebben op de huid.
Cortisol specifiek, en dan een teveel hieraan, zorgt ervoor dat de talg productie van de huid toeneemt en werkt daarnaast vaak ontstekingen in de hand. Hoe je huid reageert op stress is lastig te voorspellen. Bij sommige mensen zijn hun huidreceptoren gevoeliger voor hormonen die de hoeveelheid talg bepalen dan bij andere mensen. Je ziet hierdoor dan ook bij de ene persoon eerder acne klachten en onzuiverheden ontstaan bij stress, terwijl de ander juist een droge jeukende huid krijgt met bijvoorbeeld eczeem achtige plekken.

Grote schommelingen in de afgifte van insuline, met als gevolg een piek in de cortisolproductie, welke mogelijk weer kan bijdragen aan een overmatige productie van talg spelen ook mee. Vaak is het dan interessant om ook het voedingspatroon van de klant onder de loep te nemen. Nu is de beste en meest effectieve oplossing natuurlijk het probleem bij de oorzaak aan te pakken en te zorgen voor ontspanning en: minder stress. Maar er zijn ook een aantal dingen die je kunt doen om de huid te ondersteunen in tijden van stress.

Hoe verzorg je de huid in tijden van stress?

Allereerst is het belangrijk om genoeg vocht tot je nemen en mogelijk (met behulp van een specialist) je voedingspatroon te bekijken en hier zoveel mogelijk groenten en fruit aan toe te voegen en suikers en andere ingrediënten die een piek in je insuline kunnen veroorzaken te mijden.

Je kunt de stofwisseling in je huid ook activeren door de doorbloeding te stimuleren, zoals bijvoorbeeld met behulp van een bindweefselmassage, cupping of andere stimulerende en activerende behandeling voor de huid.

Stress maakt ook veel afvalstoffen vrij in de huid en de extracellulaire weefsels eromheen. Een behandeling gericht op het ontgiften en schoonspoelen van de huid kan helpen om deze door stress vrijgekomen afvalstoffen op te ruimen en je huid weer schoon te maken, zodat deze daarna weer optimaal werkstoffen op kan nemen en ook weer schone en gezonde cellen naar het huidoppervlak kan transporteren, wat een beter en gezonder huidbeeld geeft. Denk hierbij dus aan BioPulse Therapy.

Zuurstof!

Zuurstof heb je nodig, we leven erop, we ademen het in, maar ook je huid wordt erg blij van zuurstof. Wist je dat je huid bijvoorbeeld zuurstof nodig heeft om optimaal collageen te kunnen produceren? En dat de P. Acnes bacterie (de bacterie die o.a. acne veroorzaakt) erg slecht gedijd in een zuurstofrijke omgeving? Reden genoeg om lekker naar buiten te gaan, je huid te laten ademen, maar ook om behandelingen toe te passen die het zuurstofgehalte in de huid omhoog brengen. Microneedling is zo’n behandeling die dit doet en daarbij onder andere de productie van collageen stimuleert. Bepaalde enzymatische complexen kunnen in hun juiste verhouding ook een reactie in de huid teweeg brengen die zuurstofrijk bloed naar de epidermis vervoeren en de doorbloeding stimuleren.

Welke ingrediënten zijn aan te raden voor de huid van de klant die stress ervaart?

Kurkuma: heeft een ontstekingsremmende werking en kan huidcellen instrueren om de stress- aanval af te weren.
Lavendel: De geur van lavendel ervaren we als kalmerend. Lavendel heeft op de huid ook een antibacteriële werking, waarmee infecties voorkomen kunnen worden. Ook heeft lavendel een licht pijnstillend effect.
Aloë vera: is een goede transportstof die zich gemakkelijk door de huidlagen begeeft en kalmerende eigenschappen heeft voor een geïrriteerde huid.
Zoete amandelolie: deze olie houdt het vocht- gehalte op peil en zit vol onverzadigde vetzuren, vitamine A en E. Deze antioxidanten helpen ook bij de bescherming tegen interne en externe huidstress. Kalmeert huidirritaties en roodheid.
Jojoba olie: is gelijk aan de structuur van huideigen talg. Hierdoor wordt de talgproductie in balans gebracht en de talgaanmaak gereguleerd.
Salicylzuur: heeft vet oplossende eigenschappen en kan hiermee verstopte poriën schoonmaken, daarnaast is het ontstekingsremmend.
Calendula olie: helpt het huideigen herstelvermogen verbeteren en verzorgd daarnaast de droge en gevoelige huid.

 

kopie! door Spa Salonnepro Amsterdam