Hoe effectief is een collageen supplement?

Is collageenpoeder hét wondermiddel tegen huidveroudering? ... Is er wetenschappelijk onderzoek naar gedaan? Maar eerst: wat is collageen!

 

Collageen, in werkelijkheid een eiwit, staat inderdaad bekend als hét middel voor een stevige huid. Dat komt omdat je huid voor 80 procent bestaat uit deze stof. Door dit eiwit blijft onze huid elastisch en dus 'rimpelvrij'. Het eiwit zit ook in onze botten, spieren, gewrichten en pezen. Vanaf je 25 levensjaar begint de afname van de collageenproductie met 1% per jaar. Dat klinkt dan weer wat minder positief!

Heeft collageen slikken zin?

Uit de studie bleek een significante vermindering van rimpels tegenover de placebo groep, na 4 en 8 weken orale inname van collageen. Na 8 weken was er ook een significante verhoging van de hoeveelheid collageen type I en elastine in de huid. Klinkt goed! 

Dat het goedje innemen de boel weer strak trekt, lijkt dus niet zo’n gekke gedachte.

 

Toch is daar discussie over. Er is nog niet veel onderzoek naar gedaan, en bepaalde onderzoeken zijn betaald door de industrie die de middelen maakt – en er dus geld mee verdient. Wel komt er hier en daar een positief effect naar voren. 

 

Heilige graal, of toch niet?

Dermatoloog Tamar Nijsten, afdelingshoofd bij het Erasmus MC, heeft twijfels over de werkzaamheid. 'Als het zou werken, zou het ook een oplossing zijn voor mensen met artrose. Dan zou het echt Nobelprijs-waardig zijn, een doorbraak in de geneeskunde. In dat geval zouden veel nieuwe knieën en heupen niet nodig zijn.'

Waar hij vraagtekens bij zet, is het idee dat iets wat je inslikt op de juiste plek in het lichaam terechtkomt. Een pil of poeder moet onder andere door maagsappen en door je darmen, om uiteindelijk in je huid en eventueel zelfs in je botten en gewrichten te belanden. 'Dat gaat echt niet gebeuren', stelt hij. 'Zelfs als je dit soort producten in de gewrichten spuit, heeft het eigenlijk geen effect op bijvoorbeeld de slijtage van kraakbeen', weet hij door andere onderzoeken.

Persoonlijk klinkt dit al weer wat minder positief!

Supplement met een maagzuur-resistent laagje?

Tevens wordt er ook weer beweerd...

Om te vermijden dat het supplement in contact komt met het maagzuur zit er om het supplement een maagzuurresistent laagje. Dit laagje wordt niet in de maag opgelost, maar pas in de darmen, zodat het supplement pas in de darmen vrijkomt en niet meer met maagzuur in contact kan komen. klinkt goed..

 

Uit een persoonlijk onderzoek onder vele schoonheidsspecialisten en huidtherapeuten, geven ze eigenlijk allemaal een soortgelijk antwoord. Het zijn allen stuk voor stuk bouwstenen, collageen supplementen gecombineerd met de juiste huidverbeterende (anti-aeging) behandelingen, de juiste voorlichting en de juiste producten voor thuisgebruik. DAN ben je aan het bouwen en het behouden van een stevig collageennetwerk .

 

Persoonlijk denk ik, dat alleen het slikken van collageensupplementen zeker niet afdoende is. Het onze taak, als huidverbeteraars is, om de mensen goede voorlichting te geven, qua de juiste verzorgingslijn voor thuisgebruik, qua voeding en de mensen duidelijk uitleg te geven om al te gaan starten met huidverbeterende behandelingen, voordat de rimpels zichtbaar zijn!  Het andersom denken!

lees ook mijn blog over glycatie...

 

 

liefs Karin